Spring til indhold

Den gyldne Vlies

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Ridder af Den Gyldne Vlies)
Den gyldne Vlies.

Den gyldne Vlies (fransk: Toison d’or, spansk: Orden del Toisón de Oro, tysk: Orden vom Goldenen Vlies) er en af verdens ældste ridderordener indstiftet den 10. januar 1429 af Hertug Filip den Gode af Burgund. Da de burgundiske hertuger i 1477 uddøde på sværdsiden, gik ordenen som arv til habsburgerne i Spanien. Ved denne grens uddøen i år 1700 stillede de østrigske habsburgere under den Spanske Arvefølgekrig krav om værdigheden som ordenens stormester, og de østrigske habsburgere fornyede i 1713 ordenen som en østrigsk orden.

Danmarks kongevåben med ordenens kæde. Dronning Margrethe blev ridder af den spanske orden af Den gyldne Vlies i 1985.[1]

Ordenen fortsatte samtidigt som spansk orden, nu uddelt af det kongehus som fulgte de spanske habsburgere: Huset Bourbon. Endnu omkring midten af det 18. århundrede var ordenen kilden til politisk strid imellem de to lande. Begge steder var det den fornemste orden; den har kun én klasse, og ordensinsignierne er ret ens, deres hovedbestanddel er et gyldent vædderskind med nedhængende ben og hovedet vendt mod heraldisk højre (dexter). Ordenen bæres i et rødt bånd eller i kæde om halsen.

I Østrig, hvor kun katolikker kunne blive riddere af Den gyldne Vlies, uddeles ordenen ikke længere efter kejserdømmets fald i 1918. Det gyldne skind i ordenstegnet er den græske sagnhelt Jasons trofæ i sagnet om Jason og argonauterne.

  1. ^ Boletín Oficial del Estado Arkiveret 29. marts 2017 hos Wayback Machine (Spansk), 24 oktober 1985 (hentet 16. februar 2018)


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.